Detský nábytok – multifunkčné využitie

Svet je pre deti skutočne úžasným bludiskom plným kúzel a zábavy. V súčasnosti sú deti nútené akosi rýchlejšie dospieť. Navštevujú množstvo krúžkov a budujú si svoju kariéru takpovediac ihneď po nástupe do školy, ba podaktoré ešte skôr. Zodpovedný rodič by však mal svojím ratolestiam dopriať priestor, miesto, kde môžu snívať a realizovať sa. Takýmto útočiskom by mala byť akosi prirodzene aj detská izba. Zariaďujte ju s dieťaťom spoločne a vnímajte jeho priania. Vyberajte detský nábytok podľa jeho priorít, záľub a potrieb. Ak by ste považovali detskú predstavu za príliš uletenú, skúste nájsť kompromis. Každopádne, nespútaná fantázia patrí k detstvu a nemali by sme ju nasilu potláčať. Zariadenie v detskej izbe by malo mať viacúčelové využitie, a teda by sa tu nemali hromadiť predmety, ktoré dieťa reálne nevyužíva, nepotrebuje alebo nechce. Poďme sa teraz pozrieť na niekoľko charakteristík, ktoré by mali nábytok pre deti vystihovať.

Tip-top pre rodičov, báječné pre deti

Hoci sa môže zdať zariaďovanie detskej izby ako pomerne jednoduchá záležitosť, zväčša býva opak pravdou. Rodičia sa snažia v prvom rade o bezpečnosť, praktickosť, ale i modernosť. Deti však túžia po niečom extra magickom, rozprávkovom a atypickom. Spojiť tieto aspekty nebýva jednoduché. Existuje ale niekoľko pravidiel, ktoré myšlienky detí a rodičov iste spoja. Vaši drobci milujú všetko farebné, pestré a vzorované. Pokojne im to doprajte. Detská izba by predsa mala byť svetlá a veselá. Pre rodičov z toho plynú aj iné výhody. Viac ako dizajn je dôležitá praktická stránka a funkčnosť nábytku. A keďže vzorované a farebné veci ľahšie prekryjú nečistoty, o ktoré nie je pri deťoch núdza, prečo to nespestriť ešte viac? Voľte tiež prevažne ľahko umývateľný materiál a už vôbec sa neodporúča jednofarebný svetlý poťah na stoličkách, posteliach, fotelkách a podobne. Opäť myslite na to, že vzory lepšie ukryjú nejaký ten fliačik. Úplne najlepšou alternatívou je, keď sa dajú všetky poťahy sňať a z času na čas oprať. Farby prebúdzajú detskú fantáziu, preto nimi nešetrite.

Voľnosť a sloboda

V izbách pre deti by mal byť detský nábytok a doplnky rozmiestnené voľne. Vyhnite sa prepĺňaniu kútov plyšovými hračkami, stavebnicami, bábikami či autíčkami. Moderní rodičia vedia, že vystavovať hračky do políc sa neoplatí. Vyriešte to jednoduchými farebnými kontajnermi a vytvorte úložný priestor napríklad pod posteľou. Deti milujú tvorivosť a k realizácií svojich nápadov potrebujú dostatok priestoru. Nezabudnite im ho preto vytvoriť. Ideálnym riešením je klasický veľký koberec so zábavným motívom. No napríklad aj taký multifunkčný nábytok ponúka priestor pre hru, pokojné ničnerobenie, no a samozrejme sa využíva ako úložisko. Uvidíte, že decká si ho obľúbia najmä preto, že ho môžu rôzne pretvárať. Je viac ako isté, že žiadne z detí neodmietne stoličku, ktorá sa dá akoby mihnutím čarovného prútika zmeniť na domček pre bábiky, stan alebo košík pre mačiatko. Ak teda práve zvažujete kúpu nábytku, tak voľte takýto.

izba-6

Dbajte tiež na výber maľby či tapiet na stenu. Je dieťa blázon do medvedíka Pú, uprednostňuje skôr dobrodružnú misiu v džungli alebo bleskového McQueena? Keď máte jasnú predstavu o tom, na čom dieťa „fičí“, budete to mať omnoho jednoduchšie. Tu nie je skutočne o čom rozmýšľať. Chápeme, že možno si zvolíte izbu, ktorú bude môcť dieťa využívať až kým sa neodsťahuje z rodného hniezda, no takýto prístup nie je správny. Nábytok by mal byť totiž prispôsobený veľkosti a veku detí. V tomto prípade to už nie je iba otázka dizajnu, ale tiež zdravého vývinu. Hoci sme si nechali ekologickosť detského zariadenia až na záver, neznamená to, že ide o najmenej dôležitý bod. Zväčša ho však chápu iba dospelí, deťom asi ťažko vysvetlíte, že na ten perfektný plastický stolík dovezený z Číny treba zabudnúť, pretože je tu ekologickejší, zdravší a bezpečnejší drevený stolík. Tu je celá zodpovednosť už iba na rodičoch.

Veríme, že si vyberiete dobre, k spokojnosti malých i veľkých členov rodiny. Zároveň nám urobí radosť, keď budeme môcť byť toho svedkom. Kvalitný detský nábytok za primeranú cenu nájdete totiž aj na našom webe detskaizba.com.

Foto: Pinterest

Pridajte komentár